Matěj Krsek pomalu nahlíží do světové elity

By 
Jan Ján
January 23, 2022

Zhodnocení letošní halové sezóny pojmeme trochu netradičně, a to pohledem na výkony našeho čtvrtkaře Matěje Krska nejenom v této sezóně.

Matěj Krsek zazářil během letošní halové sezóny, kde si vylepšil osobní rekordy na 300m, 400m a zároveň se nejenom kvalifikoval na halové mistrovství světa v Glasgow, ale v dostal se až do finále běhu na 400m, kde obsadil 6. místo. Matěj se tak stal jedním z nejlépe umístěných českých atletů na uplynulém mistrovství. Jak ale Matějova cesta vypadala během posledních let a co na něj čeká v letní sezóně?

Matěj Krsek ukazoval svůj nesporný talent již od mládežnických let. Vždyť se během nich stal držitelem i několika mládežnických českých rekordů. Přesto byl ale trochu stranou vrcholové atletiky a až do svých 22 let trénoval na domácím stadionu na Kladně. Po přesunu k trenérovi Miroslavu Záhořákovi v roce 2022 ale začal pronikat do evropské elity a po letošním halovém mistrovství světa bychom se nebáli říct, že se pomalu blíží i té světové.

V dnešní době, kdy mladí atleti chtějí dosáhnout všeho rychle a hned, je Matěj krásným příkladem, že není kam spěchat. Mnozí trenéři by se mohli inspirovat, že je vhodné nechat jejich svěřencům nejenom fyzickou, ale i mentální energii na ty nejlepší atletické roky, resp. dospělé kategorie.

Poslechněte si podcast s Matějem Krskem na YouTube.

Matějův progres v posledních letech krásně ilustruje vývoj jeho osobních rekordů na 400m (v hale i venku), ale třeba i jeho výkonnost na doplňkové trati 300m.

V letošní halové sezóně Matěj udělal další výrazný posun a to nejenom výkonnostní, ale i postavením ve světovém rankingu, ve kterém se nyní nachází na 44. místě (pozn. k 9.3.2024). Ranking odráží jak Matějovu schopnost běhat skvělé časy, tak předvést své nejlepší výkony na závodech, kde se opravdu „o něco“ běží. Tato vlastnost bývá často velmi přehlíženou částí talentu ve sportu obecně - dokázat předvést svůj nejlepší výkon ve stresově nejvypjatější situaci je vizitkou nejlepších závodníků. Můžeme si tohoto faktu všimnou u světové elity, která na závodech zaběhne top výkon a je jedno, jestli je teplo / zima, jasno / déšť, mají nevýhodnou dráhu, špatného vodiče nebo stráví hodinu v call roomu.

Na letní sezónu má před sebou Matěj nejsložitější úkol, a to kvalifikovat se na olympijské hry v Paříži. Obě cesty - skrze ostrý limit nebo skrze ranking budou velmi komplikované. Ostrý limit má hodnotu 45.00 a Matěj by si tak potřeboval vylepšit osobní rekord o 55 setin. Skrze ranking Matěj potřebuje minimálně zopakovat svůj osobní rekord na velmi dobře bodovaných mítinzích kategorie silver a vyšší. Obě cesty tedy budou vyžadovat udělat další významný posun v jeho kariéře.

My Matějovi přejeme hodně štěstí a budeme se snažit mu poskytnout co nejlepší podmínky k tomu, aby se do Paříže kvalifikoval.

Matěje můžete sledovat na Instagramu.

Pozn.: Úvodní foto Petr David Josek / České noviny

READY TO team?

Do you want our athletes to compete on your meeting? Do you want to be part of BST? Or do you have any questions to us? Let us know!

CONTACT US